Het Impressionisme in Context

150 jaar impressionisme

In april 2024 is het 150 jaar geleden dat het schilderij Impression soleil levant van Claude Monet aanleiding was om een groep anonieme kunstenaars als impressionisten weg te zetten. Niemand zal destijds vermoed hebben dat het impressionisme een begrip is geworden dat niet meer weg te denken is uit de kunstwereld. Reden om in de aanloop naar april 2024 (het startsein van veel internationale tentoonstellingen) het Impressionisme in Context te plaatsen.

De focus zal liggen op het Frans impressionisme en de acht tentoonstellingen die van 1874 tot 1886 hebben plaatsgevonden in Parijs. Zowel mannelijke als vrouwelijke kunstenaars komen aan bod en uiteraard kijken we ook naar de invloed van deze Franse kunstenaars op andere landen. 

De Salonlezingen vinden ONLINE plaats op vrijdagochtend 

De zes Salonlezingen Het Impressionisme in Context vinden online plaats op vrijdagochtend (start 11.00 uur) 

Salon 1: De aanloop naar een nieuwe stijl (20 oktober 2023)
Salon 2: De geboorte van het impressionisme (26 januari 2024)
Salon 3: De tentoonstellingsjaren 1874-1886 (23 februari 2024)
Salon 4: De invloed van de kunsthandel (22 maart 2024)
Salon 5: Uiteenlopende bestemmingen (26 april 2024)
Salon 6: De impressionistische erfenis (24 mei 2024)

De Salonlezingen duren ca. 2,5 uur per keer en zijn niet los te volgen.
Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Twee Extra bonussen

naast The Story of Art Community

De Kunsthistorische Salon bestaat uit een zestal online Salonlezingen en bij Het Impressionisme in Context zitten voor alle deelnemers twee extra bonussen. Tot alles (de opnames van de lezingenreeks, toegang tot The Story of Art Community en de twee extra bonussen) heb je toegang tot 1 december 2024.

De eerste extra bonus is de online lezing over Victorine Meurent (opname 22 november 2022). 
De tweede extra bonus is de online lezing over Gustave Caillebotte (livesessie op 21 februari 2024).

Wees welkom in 2024, het jaar van het impressionisme, om samen te genieten van deze prachtige stijl.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Reacties van deelnemers aan Salonlezingen van voorafgaande jaren

Karin is een bevlogen en inspirerende vertelster over kunstenaars en hun kunst! Ze zet alles in de culturele en politieke context van de beschreven tijd en is een bevlogen voorvechtster van gelijkheid in de ruimste zin van het woord en die tussen man en vrouw in het bijzonder. Ze zet aan tot verder lezen, bestuderen en vooral veel kunst gaan kijken! Het is een geschenk dat ze haar kennis en enthousiasme met ons deelt!

De lezingen zijn zeer informatief, de onderwerpen worden in een breder kader geplaatst waarbij er over veel meer dan alleen over de kunstwerken wordt gesproken. Ze worden in hun tijd geplaatst en hun plek in de ( kunst)geschiedenis wordt op zeer enthousiaste wijze uit de doeken gedaan. Verslavend!!!!!

Door deze lezingen te volgen verkrijg je een schat aan informatie waardoor er vele poorten opengaan tot het vinden van schoonheid in bekende en onbekende hoekjes van de kunstgeschiedenis. Tevens gaan je vooroordelen over bepaalde schilders/schilderijen een andere invalshoek krijgen. Dat wil niet zeggen dat je ze ineens mooi (hoeft) vindt maar er is wel begrip ontstaan. Je wereld vergroot zich daardoor. En in deze tijd is dat helemaal een pluspunt.

Doordat ik niet in Nederland woonachtig ben, is het volgen van de Salonlezingen online echt een uitkomst. Ik geniet er enorm van. Karin heeft elke lezing goed voorbereid. Niet alleen toont ze hoge resolutie foto’s waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen, ook vertelt ze de laatste wetenschappelijke inzichten. Ik heb al veel verschillende cursussen en lezingen gevolgd, maar er is maar een die zo bevlogen en betrokken is als Karin.

Iedere keer opnieuw leer ik ontzettend veel van Karin, wat een enorme kennis heeft zij. En ze is ook nog in staat om al deze kennis met elkaar te combineren en op een enthousiaste en begrijpelijke wijze te delen. Ik ken niemand die haar overtreft en heb toch echt heel veel lezingen en cursussen gevolgd. Chapeau.

nieuwsbrief

Wil je meer #kunstmaaktgelukkig abonneer je dan kosteloos op mijn nieuwsbrief door op de foto hieronder te klikken. Regelmatig vertel ik over mijn fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent. 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing