Het Impressionisme in Context

150 jaar impressionisme

In april 2024 is het 150 jaar geleden dat het schilderij Impression soleil levant van Claude Monet aanleiding was om een groep anonieme kunstenaars als impressionisten weg te zetten. Niemand zal destijds vermoed hebben dat het impressionisme een begrip is geworden dat niet meer weg te denken is uit de kunstwereld. Reden om in de aanloop naar april 2024 (het startsein van veel internationale tentoonstellingen) het Impressionisme in Context te plaatsen.

De focus zal liggen op het Frans impressionisme en de acht tentoonstellingen die van 1874 tot 1886 hebben plaatsgevonden in Parijs. Zowel mannelijke als vrouwelijke kunstenaars komen aan bod en uiteraard kijken we ook naar de invloed van deze Franse kunstenaars op andere landen. 

De Salonlezingen vinden ONLINE plaats op vrijdagochtend in de periode oktober 2023 t/m maart 2024. 

De zes Salonlezingen Het Impressionisme in Context vinden online plaats op vrijdagochtend (start 11.00 uur) data volgen!

Salon 1: De aanloop naar een nieuwe stijl (20 oktober 2023)
Salon 2: De geboorte van het impressionisme (24 november 2023)
Salon 3: De tentoonstellingsjaren 1874-1886 (15 december 2023)
Salon 4: De invloed van de kunsthandel (26 januari 2024)
Salon 5: Uiteenlopende bestemmingen (23 februari 2024)
Salon 6: De impressionistische erfenis (22 maart 2024)

De Salonlezingen starten om 11.00 uur, duren ca. 2,5 uur per keer (zonder pauze) en vinden plaats online via ons webinarsysteem. Je krijgt een dag voor de Salonlezing een persoonlijke link om live aanwezig te zijn. Na afloop komt de opname, voorzien van aanvullingen, in de online leeromgeving. Deelname aan Het Impressionisme in Context is persoonlijk, onze systemen staan hierop afgesteld. De Salonlezingen zijn niet los te volgen. Voor losse lezingen kun je terecht bij de Kunst van de Maand lezingen KLIK HIER.

Bonus: kosteloos lidmaatschap van The Story of Art Community! KLIK HIER om te lezen wat dit inhoudt.

Deelname aan Het Impressionisme in Context bedraagt € 222,00 per persoon. Na aanmelding & betaling krijg je automatisch toegang tot de online leeromgeving. Na afloop van de Salonlezingen heb je tot 1 september 2024 toegang tot de opnames & aanvullingen in de online leeromgeving.

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina). Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. 

LET OP: aanmelden kan tot 20 oktober 2023

Introductie webinar KHSalon 

replay beschikbaar tot 20 oktober 2023

Iedere maand, van oktober tot en met maart, geef ik een zestal online Salonlezingen. Ben je benieuwd wat ik in seizoen 2023-2024 ga belichten? Meld je dan kosteloos aan voor het introductie webinar. Deze geef ik live op vrijdagochtend 25 augustus. De replay blijft tot 20 oktober beschikbaar, maar de beste deal heb je tot 1 september.

LET OP: aanmelden kan tot 20 oktober 2023

Reacties van deelnemers aan Salonlezingen van voorafgaande jaren

Karin is een bevlogen en inspirerende vertelster over kunstenaars en hun kunst! Ze zet alles in de culturele en politieke context van de beschreven tijd en is een bevlogen voorvechtster van gelijkheid in de ruimste zin van het woord en die tussen man en vrouw in het bijzonder. Ze zet aan tot verder lezen, bestuderen en vooral veel kunst gaan kijken! Het is een geschenk dat ze haar kennis en enthousiasme met ons deelt!

De lezingen zijn zeer informatief, de onderwerpen worden in een breder kader geplaatst waarbij er over veel meer dan alleen over de kunstwerken wordt gesproken. Ze worden in hun tijd geplaatst en hun plek in de ( kunst)geschiedenis wordt op zeer enthousiaste wijze uit de doeken gedaan. Verslavend!!!!!

Door deze lezingen te volgen verkrijg je een schat aan informatie waardoor er vele poorten opengaan tot het vinden van schoonheid in bekende en onbekende hoekjes van de kunstgeschiedenis. Tevens gaan je vooroordelen over bepaalde schilders/schilderijen een andere invalshoek krijgen. Dat wil niet zeggen dat je ze ineens mooi (hoeft) vindt maar er is wel begrip ontstaan. Je wereld vergroot zich daardoor. En in deze tijd is dat helemaal een pluspunt.

Doordat ik niet in Nederland woonachtig ben, is het volgen van de Salonlezingen online echt een uitkomst. Ik geniet er enorm van. Karin heeft elke lezing goed voorbereid. Niet alleen toont ze hoge resolutie foto’s waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen, ook vertelt ze de laatste wetenschappelijke inzichten. Ik heb al veel verschillende cursussen en lezingen gevolgd, maar er is maar een die zo bevlogen en betrokken is als Karin.

Iedere keer opnieuw leer ik ontzettend veel van Karin, wat een enorme kennis heeft zij. En ze is ook nog in staat om al deze kennis met elkaar te combineren en op een enthousiaste en begrijpelijke wijze te delen. Ik ken niemand die haar overtreft en heb toch echt heel veel lezingen en cursussen gevolgd. Chapeau.

nieuwsbrief

Wil je meer #kunstmaaktgelukkig abonneer je dan kosteloos op mijn nieuwsbrief door op de foto hieronder te klikken. Regelmatig vertel ik over mijn fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent. 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing