Het Surrealisme in Context

Parijs 1924 André Breton publiceert het surrealistisch manifest. Hierin staat o.a. het volgende: De innerlijke droomwereld vereist het loslaten van alles dat de “automatische”, spontane aard van het denken in de weg staat. Vandaar het SURREALISME dat staat voor een psychisch automatisme in zuivere vorm, waarin men in woord, in geschrift of op enigerlei andere wijze het feitelijke functioneren van de gedachte tot uitdrukking wil brengen […] e synthese van droom en realiteit vormt een nieuwe, absolute realiteit, een superrealiteit: Le Surréalité

In het Salonprogramma Het Surrealisme in Context zullen we ons verdiepen in deze fascinerende kunststroming. In totaal zijn er 6 lezingen zijn samen een reeks vormen (de lezingen zijn niet los te volgen). Allereerst zal het culturele klimaat rond de Eerste Wereldoorlog in Parijs centraal staan. We zullen ontdekken dat daar de basis ligt voor het surrealisme. Tijdens Les Années folles zoals de Fransen de jaren’20 noemen, gaan steeds meer kunstenaars zich met deze nieuwe stroming bezighouden. We zullen zowel mannelijke als vrouwelijke kunstenaars tegenkomen in deze reeks en naast beeldende kunst is er ook aandacht voor muziek, film, theater, literatuur en psychologie. Al met al zullen we ontdekken dat het surrealisme een zeer veelzijdige stroming is die tegenwoordig vooral vanuit de male-gaze in de kunstgeschiedenis wordt belicht. Hoogste tijd dus voor Het Surrealisme in Context.

Deze reeks bestaande uit 6 Salonlezingen heeft op locatie in Arnhem, Tilburg University, Kunsthuis Rosmalen en online plaatsgevonden in seizoen 2019-2020. 

De onderwerpen van de 6 Salonlezingen Het Surrealisme in Context

  1. De vooravond van het surrealisme
  2. De beginjaren met o.a. André Breton, Paul Éluard en Max Ernst
  3. Film en fotografie met o.a. Man Ray, Lee Miller en Dora Maar
  4. Rene Magritte & Salvador Dalí
  5. Surrealisme in Mexico met o.a. Remedios Varo en Leonora Carrington
  6. Fantastische kunstenaars met o.a. Leonor Fini en Dorothea Tanning

De Salonlezingen duren ca. 2,5 uur per keer en zijn niet los te volgen. Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. 

Reacties van deelnemers 2019-2020

De lezingen zowel op locatie als online zijn zeer informatief , de onderwerpen worden in een breder kader geplaatst waarbij er over veel meer dan alleen over de kunstwerken wordt gesproken. Ze worden in hun tijd geplaatst en hun plek in de ( kunst)geschiedenis wordt op zeer enthousiaste wijze uit de doeken gedaan. Verslavend!!!!!

locatie Arnhem

Ik vond het een bijzondere ervaring, het heeft me warm gemaakt om meer te willen weten maar zeker ook het kijken naar kunst is een fijne aanvulling. En zeker niet op de laatste plaats de manier waarop Karin haar informatie deelde, toegankelijk en fijn om haar te horen vertellen. Ik heb enorm genoten!

locatie Arnhem

Elke bijeenkomst is weer een feestje!
Ruim 20 jaar volg ik al kunstgeschiedenis cursussen bij Karin in Arnhem en wat ben ik blij met deze nieuwe vorm van elke maand een lezing. Als vanouds inspirerend en zeer informatief, maar nu we een maand tussen de bijeenkomsten hebben, kan ik alles rustig laten bezinken en een plekje geven voordat de nieuwe lezing plaatsvindt. Ideaal, ik ben volgend seizoen natuurlijk weer van de partij.

locatie Arnhem

Het enthousiasme, waarmee Karin vertelt, is fenomenaal! De vrouwelijke kunstenaars krijgen van haar de plaats, die ze verdienen!! Karin blijft zoeken om steeds meer van deze dames te ontdekken en komt met BEWIJZEN! Geweldig!

locatie Tilburg University

Karin vertelt altijd boeiend en heeft een enorme parate kennis. Ze kan als geen ander kunstenaars (-stromingen) in de culturele en politieke context van hun tijd plaatsen. “Never a dull moment” tijdens haar lessen! Geweldig dat ze al zo lang ook online cursussen geeft, al blijft het erg leuk om met medecursisten live bij haar colleges op locatie te zijn. Je krijgt echt waar voor je geld! (ook door de online aanvullingen) 

locatie Tilburg University

Karin is een bevlogen en inspirerende vertelster over kunstenaars en hun kunst! Ze zet alles in de culturele en politieke context van de beschreven tijd en is een bevlogen voorvechtster van gelijkheid in de ruimste zin van het woord en die tussen man en vrouw in het bijzonder. Ze zet aan tot verder lezen, bestuderen en vooral veel kunst gaan kijken! Het is een geschenk dat ze haar kennis en enthousiasme met ons deelt!

locatie Tilburg University

Wat een heerlijke locatie! De sfeer is zo geweldig, echt een Salon. En de lezingen zijn fantastisch. Ik vind het altijd geweldig hoe Karin alles aan elkaar kan praten, hoe ze het uiteen zet per onderdeel, hoe ze ons deel maakt van de wereld van de kunstwerken en kunstenaars! Ik kom beslist het volgend seizoen weer, verheug me er nu al op.

locatie Kunsthuis Rosmalen

Het enthousiasme waarmee Karin haar kennis uitdraagt, is ongekend. Ik heb al veel verschillende docenten kunstgeschiedenis gehad maar niemand is zoals zij. Eigenlijk is haar manier van overdracht met geen pen te beschrijven. Je moet het ervaren! En dan zou ik zeggen, kom naar de Salons in Kunsthuis Rosmalen in de woonkamer van kunstenares Cecile Potjes. Een unieke beleving.

locatie Kunsthuis Rosmalen

Ik ben diep onder de indruk van het enthousiasme en de enorme parate kennis van Karin! Wat een cadeau om naar haar te mogen luisteren en dan ook nog in de geweldige ambiance van Kunsthuis Rosmalen. Kortom inspirerende lezingen waarvan ik kan zeggen: kunstmaaktblij! dank dank dank

Kunsthuis Rosmalen

Door deze lessen te volgen verkrijg je een schat aan informatie waardoor er vele poorten opengaan tot het vinden van schoonheid in bekende en onbekende hoekjes van de kunstgeschiedenis. Tevens gaan je vooroordelen over bepaalde schilders/schilderijen een andere invalshoek krijgen. Dat wil niet zeggen dat je ze ineens mooi (hoeft) vindt maar er is wel begrip ontstaan. Je wereld vergroot zich daardoor. En in deze tijd is dat helemaal een pluspunt.

online

Het is gewoon altijd weer een feestje om een lezing van Karin bij te wonen zowel online als op locatie.

online

Doordat ik niet in Nederland woonachtig ben, is het volgen van de Salonlezingen online echt een uitkomst. Ik geniet er enorm van. Karin heeft elke lezing goed voorbereid. Niet alleen toont ze hoge resolutie foto’s waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen, ook vertelt ze de laatste wetenschappelijke inzichten. Ik heb al veel verschillende cursussen en lezingen gevolgd, maar er is maar een die zo bevlogen en betrokken is als Karin.

online

nieuwsbrief

Wil je meer #kunstmaaktgelukkig abonneer je dan kosteloos op mijn nieuwsbrief door op de foto hieronder te klikken. Regelmatig vertel ik over mijn fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent. 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing