Frida Kahlo in Context

Viva la Vida
Frida Kahlo, wie kent haar niet? De iconische kunstenares die na een zwaar ongeluk haar kracht hervond in de schilderkunst. De vrouw die ondanks alles zichzelf bleef en in haar authenticiteit nog steeds een voorbeeld is voor velen. In 2021 waren er twee grote tentoonstellingen in Nederland aan haar gewijd. Reden om in seizoen 2021-22 binnen de Kunsthistorische Salon Frida Kahlo in Context te plaatsen.

In het Salonprogramma Frida Kahlo in Context hebben we ons verdiept in het leven & oeuvre van Frida Kahlo tegen de achtergrond van Mexico in de eerste helft van de twintigste eeuw. Er is veel aandacht besteed aan de tijdgeest en omstandigheden waarin Frida leefde, samen met haar echtgenoot Diego Rivera, en besloot kunstenaar te worden. De kunstbestuiving tussen beiden is uiteraard aan bod gekomen, maar ook andere (Mexicaanse) kunstenaars zijn besproken om het geheel in het juiste perspectief te brengen. Tot slot hebben we gekeken naar de receptiegeschiedenis van Frida Kahlo en ontdekt dat deze sterk is beïnvloed door het feminisme van de late twintigste eeuw. Niets is wat het lijkt, na afloop van de Salonlezingen kijk je op een andere manier naar Frida Kahlo.

De Salonlezingen hebben ONLINE plaatsgevonden in de periode oktober 2021 t/m maart 2022.

TIJDELIJK is het mogelijk om deze reeks van zes lezingen te volgen, inclusief The Story of Art Community! 
Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. No Refunds. 

Ontdek de fascinerende wereld van Frida Kahlo in de lezingen van de Kunsthistorische Salon

De zes Salonlezingen (ieder ca. 2,5 uur)  hebben online plaatsgevonden in seizoen 2021-2022.

  1. Mexico aan het begin van de 20e eeuw 
  2. Frida Kahlo’s vroege jaren tot 1928 
  3. Diego Rivera in Europa 
  4. Frida & Diego als kunstenaarskoppel 
  5. Frida & Mexico 
  6. De receptie van Frida Kahlo 

TIJDELIJK hebben we deze lezingenreeks open gezet, inclusief een EXTRA lezing op 13 juli 2024.
Deelname is persoonlijk en niet overdraagbaar. No Refunds. 

Wat kun je verwachten na aanmelding?

  • Zes maanden toegang tot de opnames van de zes online lezingen Frida Kahlo in Context die Karin Haanappel heeft gegeven tijdens de Kunsthistorische Salon 2021-2022
  • Bonus: zes maanden toegang tot de lezingendatabase van The Story of Art Community (klik hier voor meer informatie)
  • EXTRA lezing op zaterdagochtend 13 juli 2024 waarin Karin vragen beantwoordt en ingaat op de Dior Cruise 2024 die geïnspireerd is door Frida’s leven & oeuvre (de opname komt bij de Salonlezingen). Bekijk alvast de video hieronder waar Maria Grazia Chiuri (creative director bij Dior sinds 2016) een bezoek brengt aan het Blauwe Huis. 

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. 

Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Reacties van deelnemers aan Salonlezingen van voorafgaande jaren

Karin is een bevlogen en inspirerende vertelster over kunstenaars en hun kunst! Ze zet alles in de culturele en politieke context van de beschreven tijd en is een bevlogen voorvechtster van gelijkheid in de ruimste zin van het woord en die tussen man en vrouw in het bijzonder. Ze zet aan tot verder lezen, bestuderen en vooral veel kunst gaan kijken! Het is een geschenk dat ze haar kennis en enthousiasme met ons deelt!

De lezingen zowel op locatie als online zijn zeer informatief , de onderwerpen worden in een breder kader geplaatst waarbij er over veel meer dan alleen over de kunstwerken wordt gesproken. Ze worden in hun tijd geplaatst en hun plek in de ( kunst)geschiedenis wordt op zeer enthousiaste wijze uit de doeken gedaan. Verslavend!!!!!

Door deze lezingen te volgen verkrijg je een schat aan informatie waardoor er vele poorten opengaan tot het vinden van schoonheid in bekende en onbekende hoekjes van de kunstgeschiedenis. Tevens gaan je vooroordelen over bepaalde schilders/schilderijen een andere invalshoek krijgen. Dat wil niet zeggen dat je ze ineens mooi (hoeft) vindt maar er is wel begrip ontstaan. Je wereld vergroot zich daardoor. En in deze tijd is dat helemaal een pluspunt.

Het is gewoon altijd weer een feestje om een lezing van Karin bij te wonen zowel online als op locatie.

Doordat ik niet in Nederland woonachtig ben, is het volgen van de Salonlezingen online echt een uitkomst. Ik geniet er enorm van. Karin heeft elke lezing goed voorbereid. Niet alleen toont ze hoge resolutie foto’s waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen, ook vertelt ze de laatste wetenschappelijke inzichten. Ik heb al veel verschillende cursussen en lezingen gevolgd, maar er is maar een die zo bevlogen en betrokken is als Karin.

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing