Der Blaue Reiter in Context

München 1890-1918
Tegenwoordig wordt Der Blaue Reiter gezien als een van de belangrijkste vernieuwingen van de 20e eeuw. Binnen het Duits expressionisme neemt de groep, naast Die Brücke uit Dresden, een essentiële plaats in. Vaak wordt Der Blaue Reiter in één adem genoemd met Wassily Kandinsky…. Helaas weten weinig mensen dat zonder de schenking in 1957 van Gabriele Münter er überhaupt geen nagedachtenis van Der Blaue Reiter zou zijn. Bovendien komt met het ware verhaal van Gabriele Münter en Marianne Werefkin de figuur Kandinsky in een heel ander perspectief te staan.

In het Salonprogramma Der Blaue Reiter in Context verdiepen we ons in de geschiedenis van de avant-garde kunst in München aan het begin van de 20e eeuw. Allereerst zal het culturele klimaat van in Fin-de-Siècle München centraal staan. We maken kennis met de Secession en Franz von Stuck, maar ook met de rosafarbenen Salon van Marianne Werefkin die zij in 1897 oprichtte. Vervolgens zullen we de kopstukken van de avant-garde kunst de revue laten passeren: Marianne Werefkin, Wassily Kandinsky, Gabriele Münter, Alexej Jawlensky, Franz Marc, Maria Franck, August Macke, Erma Bossi en Elisabeth Epstein.Tot slot kijken we naar de receptiegeschiedenis van Der Blaue Reiter en zullen ontdekken dat deze door de jaren heen sterk is veranderd onder invloed van de male-gaze in de kunstgeschiedenis. Hoogste tijd dus voor Der Blaue Reiter in Context.

Deze reeks, bestaande uit 6 Salonlezingen, heeft op locatie in Arnhem, Tilburg University en Kunsthuis Rosmalen plaatsgevonden in seizoen 2018-2019. 

De onderwerpen van de 6 Salonlezingen Der Blaue Reiter in Context

  1. München rond 1900 en de aanloop naar Der Blaue Reiter
  2. Marianne Werefkin & Alexej Jawlensky
  3. Gabrielle Münter & Wassily Kandinsky
  4. Franz Marc & Maria Franck
  5. August Macke, Erma Bossi & Elisabeth Epstein
  6. Der Blaue Reiter na 1914

De Salonlezingen duren ca. 2,5 uur per keer en zijn niet los te volgen. Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. 

Reacties van deelnemers op locatie in 2018-2019

De lezingen zowel op locatie als online zijn zeer informatief , de onderwerpen worden in een breder kader geplaatst waarbij er over veel meer dan alleen over de kunstwerken wordt gesproken. Ze worden in hun tijd geplaatst en hun plek in de ( kunst)geschiedenis wordt op zeer enthousiaste wijze uit de doeken gedaan. Verslavend!!!!!

Der Blaue Reiter in Context (locatie Arnhem)

Ik vond het een bijzondere ervaring, het heeft me warm gemaakt om meer te willen weten maar zeker ook het kijken naar kunst is een fijne aanvulling. En zeker niet op de laatste plaats de manier waarop Karin haar informatie deelde, toegankelijk en fijn om haar te horen vertellen. Ik heb enorm genoten!

Der Blaue Reiter in Context (locatie Arnhem)

Elke bijeenkomst is weer een feestje!
Ruim 20 jaar volg ik al kunstgeschiedenis cursussen bij Karin in Arnhem en wat ben ik blij met deze nieuwe vorm van elke maand een lezing. Als vanouds inspirerend en zeer informatief, maar nu we een maand tussen de bijeenkomsten hebben, kan ik alles rustig laten bezinken en een plekje geven voordat de nieuwe lezing plaatsvindt. Ideaal, ik ben volgend seizoen natuurlijk weer van de partij.

Der Blaue Reiter in Context (locatie Arnhem)

Zoals altijd weet Karin met nieuwe feiten of constateringen te komen. Dat is geweldig op zich. Verder was het heel gezellig om anderen te ontmoeten, die soms bekenden waren ook nog!

Der Blaue Reiter in Context (locatie Tilburg University)

Ik heb bijzonder genoten van de cursusreeks over Der Blaue Reiter. Zoals steeds was Karin zeer enthousiast en gedreven en kan zij haar kennis goed overdragen, zodanig dat ik er zelf ook mee aan de slag ging door museumbezoek in binnen-en buitenland.

Der Blaue Reiter in Context (locatie Tilburg University)

Karin is een bevlogen en inspirerende vertelster over kunstenaars en hun kunst! Ze zet alles in de culturele en politieke context van de beschreven tijd en is een bevlogen voorvechtster van gelijkheid in de ruimste zin van het woord en die tussen man en vrouw in het bijzonder. Ze zet aan tot verder lezen, bestuderen en vooral veel kunst gaan kijken! Het is een geschenk dat ze haar kennis en enthousiasme met ons deelt!

Der Blaue Reiter in Context (locatie Tilburg University)

Wat een heerlijke locatie! De sfeer is zo geweldig, echt een Salon. En de lezingen zijn fantastisch. Ik vind het altijd geweldig hoe Karin alles aan elkaar kan praten, hoe ze het uiteen zet per onderdeel, hoe ze ons deel maakt van de wereld van de kunstwerken en kunstenaars! Ik kom beslist het volgend seizoen weer, verheug me er nu al op.

Der Blaue Reiter in Context (locatie Kunsthuis Rosmalen)

Het enthousiasme waarmee Karin haar kennis uitdraagt, is ongekend. Ik heb al veel verschillende docenten kunstgeschiedenis gehad maar niemand is zoals zij. Eigenlijk is haar manier van overdracht met geen pen te beschrijven. Je moet het ervaren! En dan zou ik zeggen, kom naar de Salons in Kunsthuis Rosmalen in de woonkamer van kunstenares Cecile Potjes. Een unieke beleving.

Der Blaue Reiter in Context (locatie Kunsthuis Rosmalen)

Ik ben diep onder de indruk van het enthousiasme en de enorme parate kennis van Karin! Wat een cadeau om naar haar te mogen luisteren en dan ook nog in de geweldige ambiance van Kunsthuis Rosmalen. Kortom inspirerende lezingen waarvan ik kan zeggen: kunstmaaktblij! dank dank dank

Der Blaue Reiter in Context (Kunsthuis Rosmalen)

nieuwsbrief

Wil je meer #kunstmaaktgelukkig abonneer je dan kosteloos op mijn nieuwsbrief door op de foto hieronder te klikken. Regelmatig vertel ik over mijn fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent. 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing