Camille Claudel in Context

Le temps remettra tout en place
Tegenwoordig is de Franse beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943) voor velen geen onbekende meer. Er zijn exposities, er zijn boeken, er zijn films, er zijn lezingen …etc. Toch weet lang niet iedereen wie zij werkelijk was en bestaan er nog behoorlijk veel misverstanden over haar. In 1993 kwam ik haar op het spoor en een jaar later sloot ik mijn doctoraalstudies Algemene Letteren en Kunstgeschiedenis af aan de Universiteit Utrecht met de scriptie Camille Claudel, l’or qu’elle trouve. Al tijdens het onderzoek voor mijn afstudeerscriptie nam ik mij voor om ooit een biografie over haar te schrijven, hetgeen werd toegejuicht door mijn begeleidster. Na vele jaren onderzoek leek het ultieme moment voor de lancering van dit boek de 150e geboortedag van Camille Claudel op 8 december 2014. Door onvoorziene omstandigheden – waaronder intensieve mantelzorg – is mijn schrijfproces gestagneerd. Ik vertrouw erop dat mijn langverwachte en baanbrekende biografie Camille Claudel statuaire op het juiste moment zal verschijnen #divinetiming

In het Salonprogramma Camille Claudel in Context gaan we ons verdiepen in het leven & oeuvre van Camille Claudel tegen de achtergrond van het Parijs van de 19e eeuw. Er zal veel aandacht zijn voor de tijdgeest en omstandigheden waarin zij als vrouw een professionele carrière als beeldhouwer heeft gerealiseerd. Uiteraard zullen ook andere kunstenaars aan bod komen om het geheel in het juiste perspectief te brengen. Tot slot kijken we naar de receptiegeschiedenis van Camille Claudel en zullen ontdekken dat deze sterk is beïnvloed door de male-gazed kunstgeschiedenis, de mythe van Rodin als groots beeldhouwer en de gekleurde visie van broer Paul Claudel. Hoogste tijd dus voor Camille Claudel in Context.

De Salonlezingen hebben plaatsgevonden op twee locaties (Arnhem en Tilburg) en online in seizoen 2020-2021.

De onderwerpen van de 6 Salonlezingen Camille Claudel in Context

  1. Parijs als metropolis der kunsten
  2. De geboorte van een passie
  3. De vlucht naar Isle of Wight
  4. Het paradijs in de Touraine
  5. Een eigen oeuvre
  6. De receptie van Camille Claudel

De Salonlezingen duren ca. 2,5 uur per keer en zijn niet los te volgen. Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. 

Reacties van deelnemers aan vorige Salonlezingen

De lezingen zowel op locatie als online zijn zeer informatief , de onderwerpen worden in een breder kader geplaatst waarbij er over veel meer dan alleen over de kunstwerken wordt gesproken. Ze worden in hun tijd geplaatst en hun plek in de (kunst)geschiedenis wordt op zeer enthousiaste wijze uit de doeken gedaan. Verslavend!!!!!

locatie Arnhem

Ik vond het een bijzondere ervaring, het heeft me warm gemaakt om meer te willen weten maar zeker ook het kijken naar kunst is een fijne aanvulling. En zeker niet op de laatste plaats de manier waarop Karin haar informatie deelde, toegankelijk en fijn om haar te horen vertellen. Ik heb enorm genoten!

locatie Arnhem

Elke bijeenkomst is weer een feestje!
Ruim 20 jaar volg ik al kunstgeschiedenis cursussen bij Karin in Arnhem en wat ben ik blij met deze nieuwe vorm van elke maand een lezing. Als vanouds inspirerend en zeer informatief, maar nu we een maand tussen de bijeenkomsten hebben, kan ik alles rustig laten bezinken en een plekje geven voordat de nieuwe lezing plaatsvindt. Ideaal, ik ben volgend seizoen natuurlijk weer van de partij.

locatie Arnhem

Karin vertelt altijd boeiend en heeft een enorme parate kennis. Ze kan als geen ander kunstenaars (-stromingen) in de culturele en politieke context van hun tijd plaatsen. “Never a dull moment” tijdens haar lessen! Geweldig dat ze al zo lang ook online cursussen geeft, al blijft het erg leuk om met medecursisten live bij haar colleges op locatie te zijn. Je krijgt echt waar voor je geld! (ook door de online aanvullingen) 

locatie Tilburg University

Het enthousiasme, waarmee Karin vertelt, is fenomenaal! De vrouwelijke kunstenaars krijgen van haar de plaats, die ze verdienen!! Karin blijft zoeken om steeds meer van deze dames te ontdekken en komt met BEWIJZEN! Geweldig!

locatie Tilburg University

Karin is een bevlogen en inspirerende vertelster over kunstenaars en hun kunst! Ze zet alles in de culturele en politieke context van de beschreven tijd en is een bevlogen voorvechtster van gelijkheid in de ruimste zin van het woord en die tussen man en vrouw in het bijzonder. Ze zet aan tot verder lezen, bestuderen en vooral veel kunst gaan kijken! Het is een geschenk dat ze haar kennis en enthousiasme met ons deelt!

locatie Tilburg University

Door deze lessen te volgen verkrijg je een schat aan informatie waardoor er vele poorten opengaan tot het vinden van schoonheid in bekende en onbekende hoekjes van de kunstgeschiedenis. Tevens gaan je vooroordelen over bepaalde schilders/schilderijen een andere invalshoek krijgen. Dat wil niet zeggen dat je ze ineens mooi (hoeft) vindt maar er is wel begrip ontstaan. Je wereld vergroot zich daardoor. En in deze tijd is dat helemaal een pluspunt.

online

Het is gewoon altijd weer een feestje om een lezing van Karin bij te wonen zowel online als op locatie.

online

Doordat ik niet in Nederland woonachtig ben, is het volgen van de Salonlezingen online echt een uitkomst. Ik geniet er enorm van. Karin heeft elke lezing goed voorbereid. Niet alleen toont ze hoge resolutie foto’s waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen, ook vertelt ze de laatste wetenschappelijke inzichten. Ik heb al veel verschillende cursussen en lezingen gevolgd, maar er is maar een die zo bevlogen en betrokken is als Karin.

online

nieuwsbrief

Wil je meer #kunstmaaktgelukkig abonneer je dan kosteloos op mijn nieuwsbrief door op de foto hieronder te klikken. Regelmatig vertel ik over mijn fascinerende werk als kunsthistorisch onderzoeker, schrijver en docent. 

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing