Art Nouveau in Context

vernieuwing & beweging 

Rond 1900 is het alom in Europa duidelijk dat een nieuwe generatie kunstenaars de buik vol heeft van de vele historiserende stijlen en academische kunst. De Wereldtentoonstelling in Parijs toont een waar spektakel van deze Nieuwe Kunst die onder verschillende namen bekend wordt: Art Nouveau, Jugendstil, Secession, Liberty Style, Modernismo… en in Nederland zelfs als ‘slaolie-stijl’. In 2022-2023 richt de Kunsthistorische Salon zich op deze vernieuwing & beweging waarbij iedere Salonlezing een Europese stad centraal staat. We starten in Parijs om vervolgens via Brussel naar München te reizen. Daarna gaan we naar Wenen en Budapest om te eindigen in Glasgow. Onderweg zal ik regelmatig een korte uitstap maken naar andere landen en steden zodat het een bruisend en kleurrijk geheel wordt van kunstuitingen uit het Fin-de-Siècle (ca. 1890-1914). 

De Salonlezingen vinden ONLINE plaats op vrijdagochtend in de periode oktober 2022 t/m maart 2023. Vanwege mijn onderzoek en schrijfwerk en het feit dat de lezingenzaal op mijn kantoor nog niet gereed is, zullen alle Salonlezingen komend seizoen online plaatsvinden. 

De zes steden die we tijdens de Salonlezingen Art Nouveau in Context hebben bezocht: 

  1. Parijs 
  2. Brussel 
  3. München 
  4. Wenen 
  5. Budapest 
  6. Glasgow 

De Salonlezingen duren ca. 2,5 uur per keer en zijn niet los te volgen. Op al onze activiteiten, zowel betaald als gratis, zijn onze Algemene Voorwaarden van toepassing (zie de link onderaan deze pagina).

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar teamkarinhaanappel@gmail.com en je krijgt zo snel mogelijk antwoord. 

Reacties van deelnemers aan Salonlezingen van voorafgaande jaren

Karin is een bevlogen en inspirerende vertelster over kunstenaars en hun kunst! Ze zet alles in de culturele en politieke context van de beschreven tijd en is een bevlogen voorvechtster van gelijkheid in de ruimste zin van het woord en die tussen man en vrouw in het bijzonder. Ze zet aan tot verder lezen, bestuderen en vooral veel kunst gaan kijken! Het is een geschenk dat ze haar kennis en enthousiasme met ons deelt!

De lezingen zowel op locatie als online zijn zeer informatief , de onderwerpen worden in een breder kader geplaatst waarbij er over veel meer dan alleen over de kunstwerken wordt gesproken. Ze worden in hun tijd geplaatst en hun plek in de ( kunst)geschiedenis wordt op zeer enthousiaste wijze uit de doeken gedaan. Verslavend!!!!!

Door deze lezingen te volgen verkrijg je een schat aan informatie waardoor er vele poorten opengaan tot het vinden van schoonheid in bekende en onbekende hoekjes van de kunstgeschiedenis. Tevens gaan je vooroordelen over bepaalde schilders/schilderijen een andere invalshoek krijgen. Dat wil niet zeggen dat je ze ineens mooi (hoeft) vindt maar er is wel begrip ontstaan. Je wereld vergroot zich daardoor. En in deze tijd is dat helemaal een pluspunt.

Doordat ik niet in Nederland woonachtig ben, is het volgen van de Salonlezingen online echt een uitkomst. Ik geniet er enorm van. Karin heeft elke lezing goed voorbereid. Niet alleen toont ze hoge resolutie foto’s waardoor de kunstwerken goed tot hun recht komen, ook vertelt ze de laatste wetenschappelijke inzichten. Ik heb al veel verschillende cursussen en lezingen gevolgd, maar er is maar een die zo bevlogen en betrokken is als Karin.

Het is gewoon altijd weer een feestje om een lezing van Karin bij te wonen zowel online als op locatie.

© Kunstgeschiedenis Academie | Kunsthistorica Karin Haanappel | All Rights Reserved

Op alle diensten & producten zijn onze algemene voorwaarden & privacy verklaring van toepassing